Objawy: a) Po włączeniu przednich świateł przeciwmgielnych nie świeci mi lewe przednie przeciwmgielne. Prawe przednie świeci. b) Po włączeniu w pozycję drugą, świecą mi tylko prawe przednie i tylne przeciwmgielne - lewe przednie przeciwmgielne nie świeci.
To co sprawdziłem: a) żarówka - sprawna b) masa - jest c) przejście "+" z gniazda reflektora do przewodu od żarówki - jest
Podejrzenia:
a) Prawdopodobnie nie przychodzi mi "+" z wtyczki podłączanej do reflektora b) Prawdopodobnie usterka ma miejsce w obszarze zaznaczonym na zielono (patrz schemat), w punkcie zaznaczonym okręgiem niebieskim. Według tłumaczenia z angielskiego jest to:
Przewód połączeniowy, złącze lub nieokreślone wspólne lutowanie.
Prośba do Was:
Czy jest ktoś kto pomoże mi określić gdzie może być FIZYCZNIE to zaznaczone na schemacie miejsce na niebiesko ?
Poniżej załączam schemat instalacji świateł przeciwmgielnych.
To nie będzie włącznik. Zwróć uwagę na element nr 20 (włącznik), że "+" idzie z pinu 8 do pinu 3 w żarówce lewej i prawej, więc gdyby włącznik był uszkodzony to nie świeciły by oba przeciwmgłowe.
Ja dzisiaj wstępnie byłem u gościa elektryka co zajmuje się immobilizerami. Otworzył maskę i wstępnie stwierdził, że to połączenie co zaznaczyłem na niebiesko jest albo pod podszybiem albo pod deską z przekaźnikami.
Nie miał czasu dzisiaj zajrzeć więc w razie co to mam się z nim kontaktować jutro lub kiedy indziej, ale wolałbym sam to zrobić.
Może jutro będzie ciepło na dworze to jeszcze spróbuję poszukać tego "+"
P.S. Jest jeszcze jedna rzecz bo to połączenie w niebieskim kółku dodatkowo odchodzi do kontrolki na desce rozdzielczej, więc muszę się przyjrzeć czy zapala się po włączeniu przeciwmgielnych.
domel123, jaki masz rocznik auta ? jeśli jest to po lifcie to ta kontrolka zapala sie tylko na włączniku a na liczniku jej nie ma , są złącza z lewej strony podszybia lecz musisz wówczas odkręcić obie wycieraczki i delikatnie wyciągaj a później przy składaniu ostrożnie wciskaj bo potrafi pęknąć przy tym szybka i jest nie wesoło
Moja octavia jest z 2000r i z tego co się orientuję to nie jest po lifcie.
Co do podszybia to nie ma z tym problemu bo ostatnio wymieniałem na nowiutkie a po tym jeszcze wymieniałem mechanizm wycieraczek więc z demontażem nie będę miał problemu.
Komentarz